Zázvor - recepty

zdroj: https://www.zazvor.info

Kuřecí maso na zázvoru

Suroviny: Kuřecí maso, zázvor, cibule, pepř, sojová omáčka, olej
Zázvor je vynikající koření k masu, výborně se hodí například ke kuřeti. K naložení masa stačí chvilková příprava. Čerstvý nakrájený či nastrouhaný zázvor, nakrájená cibule a trochu sojové omáčky se v připravené míse zalije olivovým olejem. Podle chuti je možno přidat česnek. Do připravené směsi se ponoří nakrájené kuřecí maso a nechá se alespoň 12 hodin odležet v ledničce. Když je maso pěkně navoněné, osmaží se v okořeněném oleji na pánvi. K takto upravenému masu se hodí třeba rýže.

Mrkvová polévka se zázvorem

Suroviny: Mrkve, brambory, zázvor, zakysaná smetana, máslo, pažitka, pepř
Afrodiziakální účinky jsou zázvoru připisovány odedávna. Spojí-li se však tato vynikající plodina s obyčejnou mrkví, efekt se ještě zněkolikanásobní. Tajemství jedinečné chuti zázvoro-mrkvové polévky spočívá v její přípravě. Nastrouhaná mrkev se smaží (!) na másle dokud nezměkne. Poté se zalije vodou, osolí se, přidají se syrové brambory a vaří se, dokud nejsou brambory hotové. Těsně před odstavením ze sporáku se polévka doplní o nejdůležitější surovinu – jemně nastrouhaný čerstvý zázvor. Přisype se trochu pepře na dochucení a polévka je již téměř hotová. Stačí jen přidat zakysanou smetanu – množství dle chuti strávníků a na ozdobu čerstvou pažitku.

 

Cizrna po indicku

Suroviny: Cizrna, cibule, česnek, zázvor, kari, římský kmín, garam masala, pečivo
Cizrnu po indicku si můžete uvařit asi takhle: Nakrájejte cibuli, případně i česnek a chvíli smažte na oleji. Během smažení přidejte podle chuti většinu následujícího koření: garam masala (speciální indická směs koření), římský kmín, sušený a drcený nebo čerstvý nastrouhaný zázvor, kurkuma, koriandr, kari a případně chilli. Až bude cibule osmažená, přidejte buď uvařenou cizrnu nebo nakládanou cizrnu z plechovky a přilijte trochu vody. Pokud si cizrnu sami vaříte, je potřeba ji nechat alespoň několik hodin máčet ve vodě a pak vařit alespoň půl hodiny. K cizrně můžete také přidat vařený nebo nakládaný hrášek, vařený květák, brambory nebo klidně i maso. Vodu nebo spíše omáčku můžete mírně zahustit hladkou moukou. Doporučuji podávat s chlebem a pokud jste jídlo připravili pálivější, zapíjet vodou.

 

 

 

 

Rebarborový koláč

Připadá vám obyčejný rebarborový koláč jako fádní záležitost? Zázvor dokáže chuť rebarbory doplnit. Pouhým přidáním zázvoru se z obyčejného moučníku stane luxusní záležitost.
Suroviny - rebarborová náplň: rebarbora (5-6 stonků), zázvor (cca 1 palec oddenku), cukr (1/2 hrnku)
Suroviny - těsto: 2 hrnky mouky, 1 hrnek cukru, 1 kypřící prášek do pečiva, 1/2 kostky másla, zakysaná smetana, 2 vejce, skořice mletá
Suroviny - drobenka: 1/8 kostky másla, 1/2 šálku hrubé mouky, 1/4 šálku cukru
Oloupeme a nakrájíme rebarboru na 0,5 cm tlustá kolečka, dáme ji na cedník nad hrnec, zamícháme nastrouhaný zázvor a posypeme cukrem. Necháme odkapat do hrnce. Smícháme vejce se zakysanou smetanou a prošleháme. V míse smísíme mouku, cukr, prášek do pečiva, máslo, přiměřené množství skořice a prohněteme v homogenní hmotu. Přilijeme smetanu s vejci a dále mícháme. Těsto by mělo být hodně husté, abychom jej mohli naředit částí (nebo vší) tekutinou odkapanou z rebarbory se zázvorem. Připravíme si drobenku z rozpuštěného másla, mouky a cukru. Těsto nalijeme do vymazané formy, navrch naskládáme odvodněnou rebarboru a posypeme drobenkou. Pečeme dokud se těsto nepřestane lepit ke špejli při teplotě ca 180 °C.

 

Pampeliškový med

Suroviny: Květy pampelišek (tolik, aby zaplnily hrnec s průměrem 20 cm do výšky 5 cm), zázvor, cukr (cca 1kg), citrón
Na jaře, když rozkvetou pampelišky, je třeba rychle zareagovat a žlutou úrodu zúročit. Na první pokus stačí nasbírat tolik květů, aby pokryly dno středního hrnce zhruba do výšky pěti centimetrů. I ten, kdo chce medu více, by si měl technologii nejprve vyzkoušet na menším množství. Omyté květy pampelišek se dají do hrnce, zalijí vodou tak, aby byly právě ponořeny, přikape se šťáva z jednoho citrónu a povaří asi 3 minuty. Poté se pampelišky nechají ve vývaru odstát zhruba 24 hodin. Po uplynutí dané doby se výluh oddělí od pampelišek – může se použít filtrace přes plátýnko nebo přes cedník. Uvede se do varu a pomalu se přisypává cukr. Na uvedené množství pampelišek půl až kilo cukru. Roztok se začne pomalu táhnout a vybublávat. Po uvedení k varu se přidají plátky oloupaného zázvoru. Když je již patrné, že roztok mírně zhoustnul, odstaví se z plamene a za tepla se lije do předem připravených a vymytých sklenic. Zázvor je možné v medu ponechat pro zvýraznění jeho chuti v medu popř. separovat a podávat samostatně jako kandovaný zázvor speciální pampeliškové chuti. Pampeliškový med se používá nejen na chleba, ale také jako sladidlo do čaje, a to zejména při nachlazení a kašli. Zázvor léčivé účinky ještě znásobuje. Med je možné připravit i ze sedmikrásek, k chuti zázvoru jsou však pampelišky vhodnější.

Pečené banány na zázvoru

Tento exotický dezert má velmi neobvyklou, neevropskou chuť, kterou budete buď intenzivně milovat nebo intenzivně nenávidět, ale rozhodně nic mezi tím. Necháme máčet hrozinky ve vařící vodě. Oloupané banány položíme na plech a položíme na ně kousky másla. V rozpálené troubě (200 °C) necháme máslo rozpustit a stéci pokud možno po celém povrchu banánů. Pak banány pomatláme pomerančovou marmeládou. Přilijeme trochu pomerančového džusu a velmi silný zázvorvý vývar (připraví se stejně jako zázvorový čaj, jen použijeme méně vody a více zázvoru). Banány pečeme asi dvacet minut a během pečení občas poléváme vzniklou šťávou (směsí rozpuštěného másla, pomerančového džusu a zázvorového vývaru). Ke konci pečení přidáme hrozinky, které mezitím nabobtnaly v horké vodě. Pečené banány na zázvoru servírujeme horké, s vanilkovou zmrzlinou.

 

více naleznete zde: https://www.zazvor.info