Rebarborový koláč

Připadá vám obyčejný rebarborový koláč jako fádní záležitost? Zázvor dokáže chuť rebarbory doplnit. Pouhým přidáním zázvoru se z obyčejného moučníku stane luxusní záležitost.
Suroviny - rebarborová náplň: rebarbora (5-6 stonků), zázvor (cca 1 palec oddenku), cukr (1/2 hrnku)
Suroviny - těsto: 2 hrnky mouky, 1 hrnek cukru, 1 kypřící prášek do pečiva, 1/2 kostky másla, zakysaná smetana, 2 vejce, skořice mletá
Suroviny - drobenka: 1/8 kostky másla, 1/2 šálku hrubé mouky, 1/4 šálku cukru
Oloupeme a nakrájíme rebarboru na 0,5 cm tlustá kolečka, dáme ji na cedník nad hrnec, zamícháme nastrouhaný zázvor a posypeme cukrem. Necháme odkapat do hrnce. Smícháme vejce se zakysanou smetanou a prošleháme. V míse smísíme mouku, cukr, prášek do pečiva, máslo, přiměřené množství skořice a prohněteme v homogenní hmotu. Přilijeme smetanu s vejci a dále mícháme. Těsto by mělo být hodně husté, abychom jej mohli naředit částí (nebo vší) tekutinou odkapanou z rebarbory se zázvorem. Připravíme si drobenku z rozpuštěného másla, mouky a cukru. Těsto nalijeme do vymazané formy, navrch naskládáme odvodněnou rebarboru a posypeme drobenkou. Pečeme dokud se těsto nepřestane lepit ke špejli při teplotě ca 180 °C.


 

zdroj a poděkování patří: https://www.zazvor.info