Účinky

Zázvor by se nepochybně dal nazvat jako takovým přírodním všelékem. Zázvor se využívá opravdu ve velice mnoha případech, jako je třeba přísada do vaření, alternativní a přírodní léčitelství, jako prevence před nemocemi nebo dokonce i při relaxaci, díky jeho velice příjemné vůni, která Vás přenese až do dalekých exotických krajin.

Čerstvé oddenky zázvoru se používají hlavně při přípravě vynikajících pokrmů. V čerstvém stavu má oddenek velice dobrou chuť a příjemnou vůni. Po jeho omytí a nastrouhání ho přidávejte do různých pokrmů, jakými například jsou nudle, smažené pokrmy z kuřecího masa, „čína“ nebo tam, kam dáváte kari. Existuje taková zásada, která říká, že byste neměli dávat více jak jedno kávovou lžičku do 4 porcí jídla. Zázvor je také dobré ochucovadlo do salátů nebo i do sladkých jídel, jako perník, sušenky, svařené víno. Ze zázvoru je možné vytvořit i zázvorovou limonádu.

Chcete-li používat zázvor jako léčivou bylinu, rozhodně neprohloupíte, právě naopak! Že má zázvor léčivé účinky, se vědělo už dávno před tím, než se objevil v Evropě. Zázvor je antibakteriální a protizánětlivý. Usnadňuje strávení a pomáhá žaludečním nevolnostem, zmírňuje potíže při chřipce a rýmě, nebo jim může dokonce i předcházet.


Proto je dobré ho používat jako čaj. Ten se připravuje zalitím půl lžičky mletého zázvoru čtvrt litrem vřelé vody. Takový čaj dokáže pomoci i při cestovních nevolnostech. Zázvor je též dobrý dát do vroucí vodní lázně, kam ponoříte Vaše nohy, které jsou promrzlé po dlouhé zimní vycházce. Pokud toto uděláte, tak se Vám nachlazení jistojistě vyhne a nemusíte se ničeho bát. Pokud se trápíte zimou a kašlem, tak je nejlepší možností (pokud nechcete brát léky) se ponořit do zázvorové koupele a dát si vynikající šálek zázvorového čaje.