Amygdalin - Oficiální info
ZDROJ: WIKIPEDIE
Amygdalin (nepřesně vitamin B17) je přírodní glykosid vyskytující se např. v mandlích. Jeho jméno pochází z vědeckého rodového jména pro mandloň (Amygdalus). Obsažena je i v dalších rostlinách jako slivoň americká, meruňka obecná, střemcha pozdní.
Jako první ji dokázali izolovat Pierre-Jean Robiquet[1] a A. F. Boutron-Charlard v roce 1803 a v roce 1830 byl zkoumán Justem von Liebig a Friedrichem Wöhlerem. Ernst T. Krebs amygdalin poprvé prezentoval jako vitamín B17 a přisuzoval mu schopnost léčit rakovinu, ale publikované studie[2][3][4] neprokázaly, že v tomto ohledu je amygdalin přínosný. Tato látka nesplňuje kritéria pro zařazení mezi vitaminy, i když je tak někdy označována.[5]
Amygdalin je součástí údajného léku proti rakovině – Laevomandelonitrile (komerční název Laetrile). Účinnost tohoto léku nebyla nikdy prokázána, podle Dr. Lestera M. Crawforda z FDA poskytuje nanejvýše falešnou naději.[6] V USA zakázal FDA prodej amygdalin a laetrilu v roce 1977.[7] [8] Později legalizovalo 27 států prodej v rámci jednotlivých států.[9]
Obsah |
Toxicita
Amygdalin beta-glukosidáza, jeden z enzymů, který se vyskytuje v lidských střevech a řadě běžných jídel, z amygdalinu neuvolňuje samostatně kyanid, proto nemůže vést k potenciálně smrtelnému otrávení, pokud se nepřekročí dávky amygdalinu (laetrile).[5][10][11]