Pampeliškový med

Suroviny: Květy pampelišek (tolik, aby zaplnily hrnec s průměrem 20 cm do výšky 5 cm), zázvor, cukr (cca 1kg), citrón
Na jaře, když rozkvetou pampelišky, je třeba rychle zareagovat a žlutou úrodu zúročit. Na první pokus stačí nasbírat tolik květů, aby pokryly dno středního hrnce zhruba do výšky pěti centimetrů. I ten, kdo chce medu více, by si měl technologii nejprve vyzkoušet na menším množství. Omyté květy pampelišek se dají do hrnce, zalijí vodou tak, aby byly právě ponořeny, přikape se šťáva z jednoho citrónu a povaří asi 3 minuty. Poté se pampelišky nechají ve vývaru odstát zhruba 24 hodin. Po uplynutí dané doby se výluh oddělí od pampelišek – může se použít filtrace přes plátýnko nebo přes cedník. Uvede se do varu a pomalu se přisypává cukr. Na uvedené množství pampelišek půl až kilo cukru. Roztok se začne pomalu táhnout a vybublávat. Po uvedení k varu se přidají plátky oloupaného zázvoru. Když je již patrné, že roztok mírně zhoustnul, odstaví se z plamene a za tepla se lije do předem připravených a vymytých sklenic. Zázvor je možné v medu ponechat pro zvýraznění jeho chuti v medu popř. separovat a podávat samostatně jako kandovaný zázvor speciální pampeliškové chuti. Pampeliškový med se používá nejen na chleba, ale také jako sladidlo do čaje, a to zejména při nachlazení a kašli. Zázvor léčivé účinky ještě znásobuje. Med je možné připravit i ze sedmikrásek, k chuti zázvoru jsou však pampelišky vhodnější.

 

zdroj a poděkování patří: https://www.zazvor.info